You are here

Een goed cv maken als ingenieur

Ben je als ingenieur of manager met een ingenieursdiploma op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan wil je natuurlijk wel goed voor de dag komen met je CV. Jouw Curriculum Vitae bepaalt (samen met de sollicitatiebrief) immers of je een uitnodiging krijgt voor een sollicitatiegesprek. Het is daarom van belang dat je aandacht besteedt aan het opstellen van jouw CV. We geven 10 tips: waar moet je op letten als je een goed CV wilt maken? 

OnlyEngineerJobs.nl

Jouw CV is vaak het eerste wat een werkgever of recruiter van jou ziet als je solliciteert. De kans dat jij op mag gesprek mag komen, hangt af van een aantal zaken. Ten eerste is het van belang dat je CV jouw kennis en vaardigheden overzichtelijk en op een professionele manier presenteert. Ten tweede moet je CV duidelijk maken wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf en wat jij de nieuwe werkgever te bieden hebt.

Een goed CV maken is best een uitdaging. Het doel is dat jouw CV zo goed is dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. We geven je 10 tips om een zo goed mogelijk CV te maken:

1. Alleen relevante en waardevolle informatie op je CV
2. Benoem jouw sterke eigenschappen als ingenieur
3. Een goed CV is kort en krachtig
4. De verplichte en gewenste onderdelen van je CV
5. Geef je CV de juiste volgorde
6. Een goed CV is overzichtelijk en duidelijk
7. Besteed aandacht aan de lay-out van je CV
8. Maak je CV persoonlijker met een foto
9. Check op spelfouten
10. Verstuur je CV als pdf-bestand
 

1. Alleen relevante en waardevolle informatie op je CV
Probeer met behulp van de vacaturetekst en de website van het bedrijf een beeld te krijgen wat voor een kandidaat de werkgever zoekt. Laat je CV zo goed mogelijk aansluiten op de vacaturetekst en het bedrijf. Selecteer zorgvuldig per sollicitatie welke informatie over jou waardevol en relevant is. Jouw CV maak je in dezelfde taal als de vacature: is de vacature in het Frans opgesteld, dan stel je jouw CV ook in het Frans op. 

2. Benoem jouw sterke eigenschappen als ingenieur
In het “persoonlijk profiel’ of in de toelichting bij je werkervaring en opleidingen benadruk je de succesvolle projecten en andere prestaties, taken en verantwoordelijkheden van jou als ingenieur. Deze prestaties, taken en verantwoordelijkheden moeten ook relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Het is dus van belang dat je weet waar jij als ingenieur goed in bent en wat jij de werkgever te bieden hebt!

Het “Persoonlijk profiel” is bij uitstek het onderdeel van je CV waarin je jouw sterke eigenschappen benoemt die voor de functie relevant en waardevol zijn. Het Persoonlijk profiel is een soort inleiding (samenvatting) waarin je in maximaal vijf regels beschrijft wie je bent en waar je naar op zoek bent: waar ben je goed in, wat zijn je sterke eigenschappen, wat voor werk zoek je en welke functie ambieer je? 

Voorbeeld van een persoonlijk profiel van een bouwkundig ingenieur
Ik ben een zorgvuldige, ervaren en creatieve bouwkundig ingenieur en ik beschik over gedegen kennis van bouwtekenprogramma’s zoals CAD. Verder ben ik zeer goed in staat om complexe concepten te vertalen naar een (voor de klant) begrijpelijk en toegankelijk bouwplan. Ik vind het een uitdaging om aan zo veel mogelijk wensen van de klant tegemoet te komen binnen het beschikbare budget. In overleg met de klant bedenk ik vaak creatieve oplossingen die niet voor de hand liggen, maar waarbij we toch binnen het budget blijven én gehoor kunnen geven aan de wensen van de klant.

Je kunt (extra) eigenschappen of sterke punten ook in een apart onderdeel op je CV opnemen. Maak in dat geval een opsomming van jouw competenties in het onderdeel “Eigenschappen”.

3. Een goed CV is kort en krachtig
Stel een kort en krachtig CV samen: dat scoort beter! Twee pagina’s is voor een CV lang genoeg. Vermijd de bijzaken. Om ruimte te scheppen benoem je alleen de belangrijkste en meest relevante functies uit je werkverleden. Werkervaring van meer dan 15 jaar geleden laat je weg of bundel onder één noemer. Nog steeds meer dan 2 pagina’s? Maak dan bijvoorbeeld de letters kleiner, maar maak ze niet kleiner dan 9 punt. Overigens is een CV van één pagina ook prima; je hoeft het niet “op te rekken” naar twee pagina’s.

4. De verplichte én gewenste onderdelen van je CV
De onderdelen die op je CV verplicht zijn:

  1. Persoonlijke gegevens
    Voor- en achternaam, volledig adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres.
  2. Persoonlijk profiel: hiermee onderscheid je je van andere ingenieurs.
  3. Werkervaring: alleen de werkervaring als ingenieur is van belang.
  4. Opleidingen: basisschool en middelbare scholen hoef je niet te vermelden. Wel de opleidingen die jou als ingenieur hebben gevormd. 

Onderdelen die niet verplicht zijn op je CV, maar voor een ingenieur wel heel waardevol om te vermelden, zijn:

  • Cursussen: denk aan cursussen CE-markering, machineveiligheid, ATEX, explosieveiligheid, elektrische veiligheid, arbeidsveiligheid & productveiligheid.
  • (Computer)vaardigheden: computervaardigheden en technische kennis en IT-kennis zijn voor een ingenieursfunctie heel belangrijk.
  • Talenkennis: misschien ga je met ingenieurs uit het buitenland werken? 
  • Eigenschappen (competenties): denk aan eigenschappen als probleemoplossend vermogen, veranderingsbereidheid, vlotte omgang met complexiteit en analytisch inzicht.

5. Geef je CV de juiste volgorde
Zet je cv in een logische volgorde. De vuistregel is: vermeld de belangrijkste informatie het eerst. Kies vervolgens uit:

  1. een teruglopend CV
    De meest recente banen en opleidingen benoem je als eerste en je werkt terug naar het verleden. Het onderdeel “Werkervaring” komt voor het onderdeel “Opleidingen”. Het teruglopend cv is het meest geschikt voor als je al wat jaren werkervaring hebt.
  2. een chronologisch CV
    Je somt de banen en opleidingen in de volgorde van de tijd op. Het onderdeel “Opleidingen” komt voor het onderdeel “Werkervaring”. Het chronologisch cv is ideaal voor studenten en starters op de arbeidsmarkt.
  3. een vaardigheden CV 
    Je legt de nadruk op jouw eigenschappen, kwaliteiten en prestaties. Het vaardigheden cv kun je gebruiken als je zogenaamde “gaten in je cv” hebt; doordat je geen datums noemt, vallen de gaten in je cv minder op.

6. Een goed CV is overzichtelijk en duidelijk
Gebruik in je CV kopjes en tussenkopjes voor de verschillende onderdelen van je CV en zet voldoende witruimte tussen de verschillende onderdelen. Gebruik een regelafstand van minimaal 1,15 en maximaal 1,4. Maak de marges niet te klein en maak gebruik van opsommingstekens.

7. Besteed aandacht aan de lay-out van je CV
Geef je CV een verzorgde en professionele lay-out. Vermijd schreeuwende kleuren en vreemde lettertypes. Overweeg om een CV generator te gebruiken om jouw CV op te stellen. Deze tools bieden vaak diverse CV templates aan, waarmee je je CV in een handomdraai een mooie en verzorgde lay-out geeft. 

8. Maak je CV persoonlijker met een foto
Om jouw CV persoonlijker en aantrekkelijker te maken, zou je een (pas)foto kunnen toevoegen. Een foto op je CV is niet verplicht, maar het is vrij normaal om wél een foto toe te voegen. Gebruik wel een foto waarop je er professioneel uit ziet. Dus geen vakantiekiekjes of foto’s uit een fotohokje. Laat bijvoorbeeld een foto maken door een professionele fotograaf, die kan ook met je meedenken over je houding, uitstraling en kleding.

9. Check op spelfouten 
Maak gebruik van de spellingscontrole van je computerprogramma (bijvoorbeeld Word), maar realiseer je dat deze niet feilloos is. Kijk je CV de volgende dag nog eens na voordat je deze verstuurd en laat iemand anders je CV nakijken.Check, check, dubbelcheck.

10. Verstuur je CV als pdf-bestand
Bij een CV in pdf-formaat blijft de opmaak – zowel in print als op een ander beeldscherm -behouden.

 

Deel nu: