You are here

Robot houdt voorraad bij

Tally is een robot die door de supermarkt rijdt en in de gaten houdt welke artikelen zijn uitverkocht of welke producten in het verkeerde schap staan. De winkelmanager ontvangt die gegevens op zijn smartphone of tablet.

Bron: deingenieur.nl

Iedereen kent in de supermarkt wel het gapende gat op de plank waar de potten pindakaas, rollen beschuit of blikken koffie horen te staan.

Dit mispakken is voor een belangrijk deel op te lossen met een goede inventarisatie, een zorgvuldig ­inkoopbeleid en oplettende medewerkers.

Of met een robot. Het Amerikaanse bedrijf Simbe Robotics ontwikkelde robot Tally, die zelfstandig alle rekken in een supermarkt kan scannen en zo een voort­durende inventarisatie kan maken.

Tally is een volledig autonoom werkende robot die tussen het personeel en het winkelend publiek door de winkel rijdt. De slank vormgegeven robot is ongeveer 96 cm hoog, weegt 13,6 kg, en is voorzien van een aantal sensoren die de planken met producten scannen.

APP

Tally let op uitverkochte artikelen, lage voorraden, verkeerd geplaatste producten en fouten in de aangegeven prijzen.

Tally kan die problemen helaas niet zelf oplossen, maar stuurt alle verzamelde data naar de cloud voor verwerking tot aanbevelingen voor de winkel­manager. Die ontvangt deze via een app op zijn smartphone of tablet.

Tally heeft geen speciale IT-infrastructuur nodig om te kunnen functioneren. De robot rijdt zelfstandig door de winkel en keert ook vanzelf terug naar het oplaadstation wanneer zijn accu leeg begint te ­raken.

Volgens Simbe Robotics kan de robot goedkoper, sneller en nauwkeuriger werken dan menselijke medewerkers. Om dat te bewijzen loopt er momenteel een pilotprogramma met Tally in verschillende winkels in Noord-Amerika.